Jednou z najobľúbenejších jedál nášho jedálneho lístka sú pelmene. Tie patria medzi tradičné jedlá východných Slovanov, ktoré však v rôznych obmenách nájdeme po celom svete. Múčnu taštičku s plnkou na slano alebo na sladko pripravujú v Ázii, kde medzi obľúbené varianty patrí napríklad japonská gyoza. Na Slovensku nedáme dopustiť na tradičné plnené pirohy, ktoré patria k národnému bohatstvu aj v susednom Poľsku. Samotný recept sa mení v závislosti od regiónu či krajiny a dedí sa v ústnom podaní z generácie na generáciu. Plnené taštičky sa následne varia, naparujú, smažia či opekajú. Každý samozrejme verí, že jeho recept je ten najlepší. My sme si pre vás pripravili ten náš a posúdenie nechávame na vás. Výsledok môžete vyskúšať v reštauráciách hotela Ski & Wellness Residence Družba**** alebo si pelmene pripraviť v pohodlí domova podľa receptu.
Cesto
Prvým bodom receptu je príprava cesta. To sa skladá z hladkej múky, vajec, octu a štipky soli. Všetko spolu zmiešame a valčekom vyvaľkáme na tenké cesto, ktoré použijeme na vykrajovanie pelmeňov.
Plnka
Naše pelmene sú plnené mäsom. Konkrétne sa jedná o mletý bravčový bôčik, bravčové pliecko, ktoré spolu s cibuľou, cesnakom a korením rozomelieme a nasledne zmiešame. Základom je, aby bolo mäso dobre pomleté a suroviny boli v plnke rovnomerne rozložené.
Príprava
Následne z predpripraveného cesta vyrezávame kolieska, ktoré sa plnia mäsom. Táto fáza si vyžaduje veľa trpezlivosti. S každým ďalším kúskom však budete rýchlejší a pelmene budú postupne vyzerať na nerozoznanie.
Varenie
Naplnené pelmene si môžete zmraziť a vybrať vždy, keď dostanete chuť alebo ich rovno vložiť do vriacej vody a prevariť na 5-7 minút. Pelmene sú hotové, keď začnú postupne vystupovať na hladinu. Hotové jedlo potom podávame s roztopeným maslom a kyslou smotanou.