Aperol Spritz- obľúbený drink nielen v Jasnej

aperol bar jasna

Či ležíte na pláži v talianskom Bibione alebo si užívate atmosféru zimnej apres ski párty na terase hotela Družba, Aperol Spritz patrí medzi jednu z najobľúbenejších volieb alkoholických drinkov. Viete po ňom siahnuť počas horúceho leta, ale aj po celodennej lyžovačke. Trpký a zároveň osviežujúci drink v Jasnej.

Likér Aperol, ktorý je hlavnou zložkou nápoja patrí medzi korenisté bittery. Je charakteristický ľahko horkastou chuťou a výraznou oranžovou farbou. Medzi základné prísady použité na výrobu aperolu patria horec, rebarbora, výťažok z pomarančov a aromatických bylín. Samotný nápoj obsahuje iba pomerne nízke množstvo alkoholu, približne 11 percent.

Likér z Talianska

História tohto likéru siaha až do roku 1919 a talianskeho mesta Padova. V tomto roku sa Aperol prvýkrát oficiálne predstavil na veľtrhu Fiera Campionaria di Padova rodinnou firmou bratov Barbierovcov a postupne sa preslávil po celom svete. Dnes likér patrí pod známu taliansku značku Gruppo Campari. Pôvodne bol pritom Aperol propagovaný ako diétny a ľahký likér a predstavoval slabšiu variantu k populárnemu talianskemu Campari. Ten na porovnanie obsahuje o niečo viac alkoholu a má aj výraznejšie tmavé zafarbenie.

Rakúšania v Benátkach

Najznámejším nápojom na báze aperolu je svetoznámy Aperol Spritz, ktorý vznikol v 50. rokoch ako alternatíva k benátskemu vínnemu striku s názvom Spritz Veneto. Ten do mesta legendárnych historických kanálov priniesli Rakúšania ešte v období Rakúsko-Uhorskej monarchie, ktorej súčasťou boli aj Benátky. Pre Rakúšanov, zvyknutých na pivo, boli benátske vína prisilné. Začali ich preto riediť vodou. Tento zvyk sa rýchlo udomácnil a čistú vodu začala nahrádzať minerálka alebo sóda. Neskôr tento nápoj vylepšili aj trochou likéru, pričom populárnou voľbou sa stal práve Aperol.

Jednoduchá príprava

Aperol Spritz si viete pripraviť aj u vás doma. Každý ale dobre vie, že najlepšie chutí ako apres ski drink na svahu či ako letné osvieženie počas horúceho leta. Priamo výrobca odporúča pri miešaní tohto drinku použiť 3 diely prosecca, 2 diely aperolu a 1 diel sódy. Nezabudnite na ľad a správne vychladenie ingrediencií. Pravý Aperol Spritz sa podáva v pohári so stopkou a Taliani zvyknú pridať aj jednu zelenú olivu, ktorá zvýrazní osviežujúcu trpkastú chuť nápoja. Ak ste tento drink ešte nevyskúšali alebo ste naň dostali chuť práve počas dovolenky na hoteli Ski & Wellness Residence Družba, naši barmani vám ho ochotne pripravia. Majte však na pamäti, že aj napriek nízkemu obsahu alkoholu ide o alkoholický nápoj a počas lyžovania či turistiky si treba držať čistú hlavu. 

Loading

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *