Lyžovanie a dobré jedlo idú ruka v ruke. Lyžiarske rezorty po celom svete nie sú len o strmých svahoch a nádherných výhľadoch. Sú tiež miestom, kde si môžete vychutnať tradičné jedlá z rôznych kútov sveta. V tomto článku sa pozrieme na ski lunch v lyžiarskych rezortoch na Slovensku, v rakúskych Alpách, v Spojených štátoch a v exotickom Japonsku.
Chute Rakúska
Rakúske Alpy sú vďaka svojej polohe, unikátnym podmienkam a službám, najobľúbenejšou lyžiarskou destináciou Slovákov v zahraničí. Strediská ako Sölden, Zillertal, Kitzbühel či Kaprun ponúkajú okrem upravených zjazdoviek aj chutné jedlá, ktoré doplnia energiu a pomôžu vám zostať na svahu až do odchodu poslednej lanovky.
Medzi najtradičnejšie pokrmy patrí viedenský rezeň – Wiener Schnitzel. Ide o tenký plát mäsa, ktorý je vyprážaný v ceste a servírovaný s citrónom a zemiakovým šalátom alebo hranolkami. Ďalšou špecialitou je Käsespätzle. Tento jednoduchý, no chutný pokrm pozostáva z cestovín podobných haluškám s nasekanou cibuľou a plátkami syra. Často sa posypuje opečenou cibuľou. V prípade, že máte počas lyžovačky na rakúskych svahoch chuť na niečo sladké, vyskúšajte kaiserschmarrn. Ide o tradičný rakúsky dezert, ktorý pozostáva z hrubých kusov lístkového cesta, ktoré sú opekávané na panvici a servírované s práškovým cukrom a džemom alebo jablkovým pyré. Chýbať nesmie ani tradičný jablkový závin – Apfelstrudel, podávaný so šľahačkou.
Ázijská exotika
Mnohí nevedia, že lyžovanie je v krajine vychádzajúceho slnka jedným z najobľúbenejších zimných športov. V Japonsku tradične padá najviac snehových zrážok na svete a preto sem ročne cestujú tisícky nadšencov lyžovania v hlbokom snehu. Ak nazrieme do kuchyne v rezortoch japonských Alp v prefektúre Nagano alebo v Niseku na ostrove Hokkaido, nájdeme vyvážené chute a špeciality, ktoré u nás ponúkajú len vo vybraných reštauráciách.
Tradičným pokrmom je ramen. Je to silný vývar, ktorý sa podáva s vajcom, kúskami mäsa či riasami nori. Ďalšie prísady sa líšia od regiónu, ale aj konkrétneho šéfkuchára. Ramen je výborný spôsob, ako sa zahriať a doplniť energiu počas celodennej lyžovačky. Obľúbenou voľbou je aj tempura. Krevety, zelenina alebo huby sa ponoria do cesta a opražia do zlatista. Často sa pridávajú aj do spomínaného ramenu. Tradičnou japonskou delikatesou je aj Okonomiyaki. Okonomiyaki je akousi japonskou plackou, ktorá sa vyrába z kyslého cesta a rôznych prísad, ako sú kapusta, vajcia a mäso alebo morské plody. Placka je potom dochutená rôznymi omáčkami a suchými riasami. Ide o skutočne sýte a výživné jedlo. V neposlednom rade, aké by to bolo Japonsko bez svetoznámeho sushi a sashimi. Aj na svahoch si môžete vychutnať kúsky čerstvého rybieho mäsa so sójovou omáčkou a ryžou v rôznych obmenách.
Americké špeciality
Množstvo obľúbených lyžiarskych stredísk nájdeme aj na severe Ameriky v Spojených štátoch. Colorado alebo Utah ponúkajú stovky kilometrov skvele upravených lyžiarskych tratí, ale aj chutný ski lunch. Ako iste tušíte, najobľúbenejšie sú mastné a fritované jedlá, ktorých konzumáciou naberiete potrebnú energiu. Asi najobľúbenejší je tradičný burger s hranolkami, hot dog, pizza alebo rôzne sendviče. Rozšírené je aj chilli con carne – pikantné chilli z mletého hovädzieho mäsa s fazuľou alebo hranolky s trhaným mäsom poliate výdatnou porciou roztečeného syra.
Tradičné slovenské
Ak vám pri čítaní tohto textu vyhladlo, chutné jedlá nájdete aj na zjazdovke Biela púť v Jasnej. V Ľudovej reštaurácii v hoteli Ski & Wellness Residence Družba**** sme si aj v novej sezóne pripravili množstvo chutných a rýchlych Ski lunch obedov. Slovenská kapustnica s hríbami, klobásou a údeným mäsom, silný kurací vývar s mäsom a rezancami alebo cesnaková polievka so syrom a krutónmi. Ako hlavné jedlo môžete vyskúšať Staročeské hovädzie na čiernom pive s karlovarskými knedľami, kováčovu panvicu, flambovanú hydinovú pečeň s cibuľou, zemiakové placky alebo si vybrať zo širokej ponuky pirohov. Navštívte nás počas vašej lyžovačky v Jasnej a určite neoľutujete.